Avrupa Birliği kuruluş amacı üye olan ülkelerin refah içerisinde yaşaması ekonomik, sosyal ve politik alanlarda ortaklaşa bir tavır sergilemek amacıyla kurulmuştur. AB bu kuruluşundan bu güne yarım yüzyılda refah ve ekonomik olarak başarılı sonuçlar almıştır. İlerleyen zamanlarda ülkelerin nitelikli eleman ihtiyacının oluşması ve ekonomik büyümeye karşın çalışacak personel sayısındaki yetersizlik Blue Card ın oluşmasına imkan sağladı.

Blue Card ilk başlarda sadece denkliği olan Lisans ve Lisans üstü eğitimi tamamlayan kişiler için yapılmış ve özellikle Akedemisyen, Sağlık ve Bilişim sektörlerinde alımlar yapılmıştır. Personel ihtiyacının tamamlanmaması ve diğer alanlarda ki kalifiye personel alımları ile ilgili Almanya Federal Parlementosuna sunulan “Nitelikli İş Gücü Göç Yasası” Meclisten Eyalet Temsilciler Meclisi’nden de onaylanarak kanunlaşmıştır.

Peki Neleri kapsamakta Göç yasası? Altı adet yasanın birleşiminden oluşuyor. Sadece üniversite mezunlarıyla meslek eğitimi diplomalı kişileri kapsamıyor; sınır dışı yasasını, mülteci kanununu, müsamaha belgeli kişilerin durumunu, uyum yasası ve Alman vatandaşlık kanununu içeriyor

Türkiye’den Almanya’ya yerleşmek isteyenlere ve muhalif oldukları için Almanya’ya sığınan Türk vatandaşı mültecilere göç yasasının neler sağlayacağını irdeleyelim. Yasa çok basit ifadeyle “meslek eğitimiyle iş arıyorsan veya üniversite mezunuysan, Almanya’da bir hayat kurmak istiyorsan Almanya’ya gelerek işini ara, bul ve yerleş” diyor.

 Hükümetin açıkladığı resmi verilere göre yılda 100 bin kişiye neredeyse her branşta ihtiyaç duyuluyor. Bunun Nedeni ise: Ekonomik refahın devam etmesi için kalifiye işgücüne acil ihtiyaç var. Bugüne kadar tüm çabalara rağmen AB içinden bu açığı kapatamadı, çıkarlar gereği Türkiye de dahil AB dışından da işçi istenilmektedir.

İşe yerleşmede Alman vatandaşlarına öncelik şartı kaldırıldığı için yeni yasa Türkler için de büyük bir fırsat. Fakat şunun unutulmaması gerekiyor: Yüksek seviyede olmasa da temel Almanca dil bilgisi şartı bu yasa için de geçerli. Yani başlangıç seviyesinde bir yabancı dil konuşabiliyor olmamız lazım. Günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir yabancı dil kendimiz içinde zorunlu olacaktır. Sonuçta yeni bir ülkede yeni insanlarla az da olsa iletişim halinde olmamız kaçınılmazdır.

Türkiye’ye deki işlerinizi Almanya da yapablir ve çok daha yüksek ekonomik gelire ve birikime sahip olabilirsiniz. Blue Card sahibi olduktan sonra düzenli çalışmaya devam ederseniz ve herhangi bir yasal suç işlemez sınır dışı cezası almazsanız. 30 ( otuz ) sonra AB vatandaşlık başvurunuzu yapabilir ve kalıcı oturum hakkına sahip olmakla kalmaz ikinci pasaportunuz olacaktır. Bütün AB üyesi ülkelerde özgürce çalışabilme hakkınız olacaktır. Yani Blue Card ile bütün AB ülkelerinin kapıları size bir ömür açık kalacaktır.

Bir öneri başvurunuzu yapmadan önce mesleki eğitim sertifikalarınızı, şahsi banka hesabınızda sizi iş bulana kadar yaşamınızı devam ettirebilecek bir miktar paranın bulunmasına ve başlangıç seviyesinde almanca konuşuyor olmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Türkiye’de bile iş bulmak için kuvvetli bir CV ye yada tanıdığa ihtiyaç duyulan bir ortamda daha kurumsal ve daha güzel şartlarda çalışabilecek bir iş bulabilmek için mutlaka profesyonel destek almanız sizin için iyi olacaktır. Çok iyi bir eğitim ve tecrübeye sahip olsanız dahi size uygun firmanın sizi bulabilmesi ve mülakatlardan daha rahat geçebilmek için uzman yardımı almayı unutmayın.

Unutmayın iyi bir gelecek için aranılan kişi olmanız yeterli değil bulunan kişinin sizin olmanız gerekiyor.

Blue Card sürecinizde başarılar dileriz.

Sık Sorulan Sorular

BlueCard ile ilgili tüm merak ettiklerinizi sizin için derledik!

Sahip olunan belgenin çalışmak istenilen ülke için uygun olduğunu, aldığınız eğitimin yeterli işi yapabilmek için uzmanlığın yeterli olduğuna dair her meslek alınan resmi onaydır.
Her meslek için ülke tarafından görevlendirilmiş resmi kurumlarca diploma, transkript ve sertifikalar kontrol edilir. Kendi ülkelerinde verilen eğitim ile eşdeğerlik, yeterlilik ve uygunluk durumu incelenir. Alınan eğitimin müfredatı, derslerin konuları, alınan saatler kontrol edilerek onay verilir ve çalışma hakkınız doğar.

Denkliği alınmayan hiçbir belge yada diploma ile çalışılamaz. Yani bir mesleği eğitim aldığınız uzmanı olduğunuz ülke dışında yapmak isterseniz mutlaka denklik almak zorundasınız.
Denklikler resmi olarak 3 ay ( 90 gün ) sonunda onaylanır bu süre denklik veren kurumun yoğunluğu ve olağandışı olaylarda uzayabilir. Denklik müracaatı yapmadan önce alınmış bir iş kontratı alan adaylar için bu süre 2 ila 4 hafta arasında sonuçlanmaktadır.
Denklik çalışmanız için zorunlu bir belgedir. Denklik olmadan firmaların iş sözleşmesi verme olasılığı daha düşüktür. Avrupa’da acil personel ihtiyacı nedeniyle oluşan bir programdır Blue Card, o nedenle firmalar denkliği almış evrakları tam olan adayları tercih etme olasılığı daha yüksektir.
Evet. Çoğu Avrupa ülkesinde gereklidir. AB dışında eğitim görmüş bütün kişiler denklik almak zorundadır. Mavi diploma ya da Uluslararası geçerliliği olan sertifikalar denklik almaya uygun demektir. Denkliği var demek değildir. Yani almış olduğunuz diploma ya da sertifika için denklik başvurusunda bulunabilirsiniz anlamına gelmektedir.
Evet verilir. Denklik almış olduğunuz eğitimin uygunluğu için verilen bir onaydır. Dil şartı yoktur, denklik başvurusu yapılıp sonuçlanma süresinde (ort. 90 gün) dil kursuna gidip yabancı dilinizi geliştirebilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.
3 çeşit denklik vardır.
Tam Denklik: Üniversiteniz ya da Eğitim aldığınız kurumun AB tarafından tanınmış ve aldığınız eğitim yeterli olarak görüldüğü denklik türüdür. Tam yetki ile çalışmanıza izin veren bir belgedir.
Kısmi Denklik: Üniversiteniz ya da Eğitim aldığınız kurumun AB tarafından tanınmış ama aldığınız eğitim kısmi olarak yetersiz olarak görülmüştür. Bazı ders ve projelerde kendinizi geliştirmeniz gerektiği belirtilen denkliktir. Çalışmanıza izin verilir ama tam imza yetkisi için tamamlayıcı eğitim almanız gerektiğini belirten bir belgedir.
Olumsuz Cevap: Üniversiteniz, Mezun olunan bölüm, Alınan eğitim ve mesleklerden biri ya da birkaçı uygun görülmemesi durumunda verilen denklik sonuç belgesidir. Türkiye’de eğitim veren üniversite ve kurumların %96’sı AB standartlarında mavi diploma ya da sertifika vermektedir. Denkliğin olumsuz olma durumu düşüktür.
Konaklama için her aday firma ile görüşecektir. Çalışanlar için “Bir lojman, pansiyon ya da ev ayarlanmış mı? Kalacak yer konusunda yardımcı olunacak mı?” gibi konuların firmalar ile görüşülmesi gerekmektedir ve kalınacak yerin adresi mutlaka yazılı olarak alınacak, konsolosluğa başvuru belgesinde bilgisi verilecektir.
Avrupa'dan uygun iş teklifi aldıysanız, Avrupa Birliği tarafından tanınmış üniversitelerden en az Lisans ya da üstü diplomaya sahipseniz, yüz kızartıcı bir suçunuz yoksa, 50 yaşından gün almamışsanız, Blue Card alma hakkına sahipsiniz.
Blue Card; işe başlama tarihinizden itibaren 2 yıl olarak verilmektedir. Sözleşmeniz bitiminde süresiz oturuma başvurabilirsiniz.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç ülkeleri Blue Card vermeyi kabul etmişlerdir.
Nispeten yeni olmasina ve Avrupa ülkelerinin hala ekonomik zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen, Blue Card bir basarıdır. Sadece Almanya`da, 1 Ekim 2015 tarihinden once 35.000 Blue Card verilmistir.
Blue Card icin mesleğinizi yapabilecek düzeyde yabancı dile sahip olmanız gerekmektedir. Her meslek ve ülkeye göre dil seviyesi farklılık göstermektedir. Detaylı bilgi için uzmanlar ile görüşmeniz gerekmektedir.