/Content/K/AvrUlkeleri/1f6bf855-b51e-43bc-a4f9-42aa623f2d4c.png

Güney Kıbrıs

Akdeniz’in kuzeydoğu kısmında ve Türkiye’nin güneyinde yer alan Kıbrıs, doğu Akdeniz’deki en büyük ada olmasına ilaveten, Malta ve Lüksemburg’un ardından AB’nin en küçük üçüncü ülkesidir. Kıbrıs AB’ye fiilen bölünmüş bir ada olarak katılmış olmakla birlikte, Kıbrıs’ın tümü AB toprağıdır. Kıbrıs Türkleri de, bir AB ülkesinin -Kıbrıs Cumhuriyeti- vatandaşı olmaları nedeniyle, Kıbrıs’ın hükümet kontrolü altında olmayan bölümünde yaşamalarına rağmen AB vatandaşı sayılmaktadırlar.

2014 itibariyle Kıbrıs ekonomisinin en önemli sektörleri, toptan ve perakende ticaret, taşımacılık, konaklama ve gıda hizmetleri (%28.6) ve kamu yönetimi, savunma, eğitim, sağlık ve sosyal hizmet faaliyetleri (%20.7) ile, emlak (%11.5) şeklindeydi.

Kıbrıs’ın ana ihracat ortakları Yunanistan, Birleşik Krallık ve İsrail iken, ana ithalat ortakları ise Yunanistan, İsrail ve Birleşik Krallık’tır.

Başkent: 

Lefkoşa

Yüz ölçümü: 

9 251 km²

Nüfus: 

847 008 (2015)

Nüfus (AB toplamının %si olarak): 

% 0.2 (2015)

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH):  

17.421 milyar € (2015)

Resmi AB dili (dilleri): 

Yunanca

Siyasi Sistem: 

başkanlık sistemi

AB’ye üye olma tarihi: 

1 Mayıs 2004

Avrupa Parlamentosundaki Koltuk Sayısı: 

6

Para Birimi: 

 Euro. 1 Ocak 2008’dan bu yana Avro bölgesi üyesi

Schengen Bölgesi üyesi mi? 

 Hayır, Kıbrıs Schengen Bölgesi üyesi değildir.

Konsey Başkanlığı: 

Kıbrıs, dönüşümlü AB Konseyi başkanlığını, bir kez 2012’de iki kez üstlenmiştir.

Sık Sorulan Sorular

BlueCard ile ilgili tüm merak ettiklerinizi sizin için derledik!

Sahip olunan belgenin çalışmak istenilen ülke için uygun olduğunu, aldığınız eğitimin yeterli işi yapabilmek için uzmanlığın yeterli olduğuna dair her meslek alınan resmi onaydır.
Her meslek için ülke tarafından görevlendirilmiş resmi kurumlarca diploma, transkript ve sertifikalar kontrol edilir. Kendi ülkelerinde verilen eğitim ile eşdeğerlik, yeterlilik ve uygunluk durumu incelenir. Alınan eğitimin müfredatı, derslerin konuları, alınan saatler kontrol edilerek onay verilir ve çalışma hakkınız doğar.

Denkliği alınmayan hiçbir belge yada diploma ile çalışılamaz. Yani bir mesleği eğitim aldığınız uzmanı olduğunuz ülke dışında yapmak isterseniz mutlaka denklik almak zorundasınız.
Denklikler resmi olarak 3 ay ( 90 gün ) sonunda onaylanır bu süre denklik veren kurumun yoğunluğu ve olağandışı olaylarda uzayabilir. Denklik müracaatı yapmadan önce alınmış bir iş kontratı alan adaylar için bu süre 2 ila 4 hafta arasında sonuçlanmaktadır.
Denklik çalışmanız için zorunlu bir belgedir. Denklik olmadan firmaların iş sözleşmesi verme olasılığı daha düşüktür. Avrupa’da acil personel ihtiyacı nedeniyle oluşan bir programdır Blue Card, o nedenle firmalar denkliği almış evrakları tam olan adayları tercih etme olasılığı daha yüksektir.
Evet. Çoğu Avrupa ülkesinde gereklidir. AB dışında eğitim görmüş bütün kişiler denklik almak zorundadır. Mavi diploma ya da Uluslararası geçerliliği olan sertifikalar denklik almaya uygun demektir. Denkliği var demek değildir. Yani almış olduğunuz diploma ya da sertifika için denklik başvurusunda bulunabilirsiniz anlamına gelmektedir.
Evet verilir. Denklik almış olduğunuz eğitimin uygunluğu için verilen bir onaydır. Dil şartı yoktur, denklik başvurusu yapılıp sonuçlanma süresinde (ort. 90 gün) dil kursuna gidip yabancı dilinizi geliştirebilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.
3 çeşit denklik vardır.
Tam Denklik: Üniversiteniz ya da Eğitim aldığınız kurumun AB tarafından tanınmış ve aldığınız eğitim yeterli olarak görüldüğü denklik türüdür. Tam yetki ile çalışmanıza izin veren bir belgedir.
Kısmi Denklik: Üniversiteniz ya da Eğitim aldığınız kurumun AB tarafından tanınmış ama aldığınız eğitim kısmi olarak yetersiz olarak görülmüştür. Bazı ders ve projelerde kendinizi geliştirmeniz gerektiği belirtilen denkliktir. Çalışmanıza izin verilir ama tam imza yetkisi için tamamlayıcı eğitim almanız gerektiğini belirten bir belgedir.
Olumsuz Cevap: Üniversiteniz, Mezun olunan bölüm, Alınan eğitim ve mesleklerden biri ya da birkaçı uygun görülmemesi durumunda verilen denklik sonuç belgesidir. Türkiye’de eğitim veren üniversite ve kurumların %96’sı AB standartlarında mavi diploma ya da sertifika vermektedir. Denkliğin olumsuz olma durumu düşüktür.
Konaklama için her aday firma ile görüşecektir. Çalışanlar için “Bir lojman, pansiyon ya da ev ayarlanmış mı? Kalacak yer konusunda yardımcı olunacak mı?” gibi konuların firmalar ile görüşülmesi gerekmektedir ve kalınacak yerin adresi mutlaka yazılı olarak alınacak, konsolosluğa başvuru belgesinde bilgisi verilecektir.
Avrupa'dan uygun iş teklifi aldıysanız, Avrupa Birliği tarafından tanınmış üniversitelerden en az Lisans ya da üstü diplomaya sahipseniz, yüz kızartıcı bir suçunuz yoksa, 50 yaşından gün almamışsanız, Blue Card alma hakkına sahipsiniz.
Blue Card; işe başlama tarihinizden itibaren 2 yıl olarak verilmektedir. Sözleşmeniz bitiminde süresiz oturuma başvurabilirsiniz.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç ülkeleri Blue Card vermeyi kabul etmişlerdir.
Nispeten yeni olmasina ve Avrupa ülkelerinin hala ekonomik zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen, Blue Card bir basarıdır. Sadece Almanya`da, 1 Ekim 2015 tarihinden once 35.000 Blue Card verilmistir.
Blue Card icin mesleğinizi yapabilecek düzeyde yabancı dile sahip olmanız gerekmektedir. Her meslek ve ülkeye göre dil seviyesi farklılık göstermektedir. Detaylı bilgi için uzmanlar ile görüşmeniz gerekmektedir.