
Bulgaristan
Balkanların güney kısmında yer alan Bulgaristan, çeşitlilik gösteren bir coğrafi yapıya sahiptir. Ülkenin kuzeyi Tuna Ovası'ndaki geniş düzlüklerle kaplı olup, komşu Romanya ile sınırı Tuna Nehri belirlemektedir. Ülkenin güneyi tam tersine tepelikler ve yüksek ovalarla kaplı iken, doğudaki Karadeniz sahilleri yıl boyunca turistler için bir cazibe merkezi halindedir.
2014 itibariyle Bulgaristan ekonomisinin en önemli sektörleri, sanayi (%23.5) ve toptan ve perakende ticaret, taşımacılık, konaklama ve gıda hizmetleri (%21.3) ile kamu yönetimi, savunma, eğitim, sağlık ve sosyal hizmet faaliyetleri (%13.2) şeklindeydi.
Bulgaristan’ın ana ihracat ortakları Almanya, Türkiye ve İtalya iken, ana ithalat ortakları ise Rusya, Almanya ve İtalya’dır.
Başkent:
Sofya
Yüzölçümü:
110 370 km²
Nüfus:
7 202 198 (2015)
Nüfus (AB toplamının %si olarak):
%1.4 (2015)
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH):
44.162 milyar € (2015)
Resmi AB dili (dilleri):
Bulgarca
Siyasi Sistem:
Parlamenter Cumhuriyet
AB’ye üye olma tarihi:
1 Ocak 2007
Avrupa Parlamentosundaki Koltuk Sayısı:
17
Para Birimi:
Bulgaristan Levası BGN
Schengen Bölgesi üyesi mi?
Hayır, Bulgaristan Schengen Bölgesi üyesi değildir.
Konsey Başkanlığı:
Bulgaristan, dönüşümlü AB Konseyi başkanlığını 2018’de ilk kez üstlenecektir.
BlueCard ile ilgili tüm merak ettiklerinizi sizin için derledik!
Her meslek için ülke tarafından görevlendirilmiş resmi kurumlarca diploma, transkript ve sertifikalar kontrol edilir. Kendi ülkelerinde verilen eğitim ile eşdeğerlik, yeterlilik ve uygunluk durumu incelenir. Alınan eğitimin müfredatı, derslerin konuları, alınan saatler kontrol edilerek onay verilir ve çalışma hakkınız doğar.
Denkliği alınmayan hiçbir belge yada diploma ile çalışılamaz. Yani bir mesleği eğitim aldığınız uzmanı olduğunuz ülke dışında yapmak isterseniz mutlaka denklik almak zorundasınız.
Tam Denklik: Üniversiteniz ya da Eğitim aldığınız kurumun AB tarafından tanınmış ve aldığınız eğitim yeterli olarak görüldüğü denklik türüdür. Tam yetki ile çalışmanıza izin veren bir belgedir.
Kısmi Denklik: Üniversiteniz ya da Eğitim aldığınız kurumun AB tarafından tanınmış ama aldığınız eğitim kısmi olarak yetersiz olarak görülmüştür. Bazı ders ve projelerde kendinizi geliştirmeniz gerektiği belirtilen denkliktir. Çalışmanıza izin verilir ama tam imza yetkisi için tamamlayıcı eğitim almanız gerektiğini belirten bir belgedir.
Olumsuz Cevap: Üniversiteniz, Mezun olunan bölüm, Alınan eğitim ve mesleklerden biri ya da birkaçı uygun görülmemesi durumunda verilen denklik sonuç belgesidir. Türkiye’de eğitim veren üniversite ve kurumların %96’sı AB standartlarında mavi diploma ya da sertifika vermektedir. Denkliğin olumsuz olma durumu düşüktür.